Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ένα αιώνα από την απάνθρωπη Ανταλλαγή


 

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης Υποχρεωτικής Ανταλλαγής Πληθυσμών, στη Λωζάνη, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) εξέδωσε ανακοίνωση στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα. Παρακάτω δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από την ελληνική ανακοίνωση της Οι.Ομ.Κω.


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

(Οι.Ομ.Κω.)

Ανακοίνωση

Τραγική Επέτειος 100 Ετών από την σύναψη της Σύμβασης  Υποχρεωτικής Ανταλλαγής Πληθυσμών στη Λωζάννη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

30 Ιανουαρίου 2023

Σήμερα είναι η 100η τραγική επέτειος όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας αποφασίστηκε η υποχρεωτική εκρίζωση από τις εστίες τους των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών στις δύο χώρες με τη συγκατάθεση του τότε ιδρυόμενου διεθνούς οργανισμού της Κοινωνίας των Εθνών (προκάτοχου του ΟΗΕ). Η πράξη αυτή επηρέασε θανάσιμα σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις και αποτελεί μια από τις  μελανότερες  κηλίδες  στην ιστορία του Ανθρώπινου Γένους. Στη σύμβαση αυτή συμπεριλήφθηκαν και όσοι είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την 18 Οκτωβρίου 1912, ημέρα έναρξης του των Βαλκανικών Πολέμων.  Την ημέρα κατά την οποία υπογραφόταν η Σύμβαση, άνω του ενός εκατομμυρίου  Έλληνες της Ανατολής και της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι είχαν κατορθώσει να επιβιώσουν,  βρισκόταν σε δεινή κατάσταση χωρίς στέγη, τροφή και μέσα επιβίωσης.

Η επανάληψη ανάλογων καταστάσεων και σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταδεικνύει την αποτυχία των κρατών αλλά και του πλήθους των διεθνών οργανισμών που έχουν ιδρυθεί για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, να δράσουν αποτελεσματικά, προληπτικά και κατασταλτικά. Άκρως επίκαιρο αναδεικνύεται το Ψήφισμα των Ελλήνων Προσφύγων στην Πλατεία Ομονοίας των Αθηνών, την 21/2/1923, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:

 «Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Εύξεινου Πόντου θεωρούν ότι η Ανταλλαγή των ελληνικών πληθυσμών της Τουρκίας που ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες απέναντι σε τριακόσιες χιλιάδες μουσουλμάνους της Ελλάδας πλήττει καίρια την παγκόσμια συνείδηση και την παγκόσμια ηθική, ότι είναι αντίθετη προς τα ιερότερα δικαιώματα του ανθρώπου, της ελευθερίας και ιδιοκτησίας· ότι το σύστημα της Ανταλλαγής αποτελεί νέα και κεκαλυμμένη μορφή αναγκαστικού εκπατρισμού και αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε εφαρμογή παρά τη θέληση των πληθυσμών, ότι οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικρασίας, αυτόχθονες από πανάρχαιους χρόνους στη γη που κατοικούσαν και πάνω στην οποία τα δικαιώματά τους είναι αναπαλλοτρίωτα και απαράγραπτα, δεν μετανάστευσαν με τη θέλησή τους αλλά εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους αντιμετωπίζοντας το φάσμα της σφαγής.  Οι αλύτρωτοι Έλληνες συναγμένοι εδώ και σε άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας αποφασίζουν και ψηφίζουν ομόφωνα να αξιώσουν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στις πατρίδες τους κάτω από ουσιαστικές συνθήκες εγγύησης που θα καταστήσουν αυτήν την παλιννόστηση πραγματοποιήσιμη.  Σε αντίθετη περίπτωση καταγγέλλουν την αδικία που τους γίνεται, σαν μία προσβολή δίχως προηγούμενο κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού».

Η Οι.Ομ.Κω. χάρη στην πολύτιμη εργασία των εθελοντών της τα τελευταία έξι χρόνια έχει ψηφιοποιήσει και επεξεργάζεται όλα τα αρχεία που αφορούν στην Ανταλλαγή, δράση που τεκμηριώνει το μέγεθος της απανθρωπιάς που υπέστησαν οι πρόσφυγες.

Αν και τυπικά οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης είχαν εξαιρεθεί της Ανταλλαγής, η Οι.Ομ.Κω. ως φορέας των βίαια εκπατρισμένων Ελλήνων της Πόλης συνέπεια των πολιτικών πράξεων που εξάσκησαν οι Κυβερνήσεις της Τουρκίας καθ’ όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα,  θεωρεί ως ύψιστη ανάγκη να επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορούν οι κρατικές εξουσίες να επικαλούνται ως τετελεσμένα γεγονότα τις πράξεις βίαιων εκπατρισμών όπως συνέβη το 1914-1924 για τους Έλληνες της Ανατολής. Δυστυχώς η ίδια νοοτροπία δηλαδή της αποδοχής ως τετελεσμένων γεγονότων, εφαρμόστηκε και στις διώξεις που υπέστησαν οι αυτόχθονες Ελληνικές Κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου. Για τον λόγο αυτό η Οι.Ομ.Κω.  επιμένει και τονίζει το δικαίωμα στην Αποκατάσταση και Θεραπεία των αδικιών που έχουν υποστεί οι Ελληνικές Κοινότητες πρώτα από όλα από την παρούσα Κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά και από  τους διεθνείς οργανισμούς δικαιωμάτων του ανθρώπου να θεσπίσουν αποτελεσματικούς κανόνες για τη θεραπεία των μαζικής κλίμακας παραβιάσεων του παρελθόντος  από κράτη.

 

 

_____________________________

ΑΝΑΤΟΛΗ: 33 Χρόνια Ταυτισμένη με την Πολίτικη Ρωμηοσύνη

Την πρόσφατη ιστορία και τα σημαντικά γεγονότα  που καθόρισαν την Πολίτικη Ρωμηοσύνη, όπως αυτά καταγράφηκαν στις σελίδες της «Ανατολής» παρουσιάζει ο Γρηγόρης Κεσίσογλου, στην διάλεξη – προβολή, στο πλαίσιο της σειράς «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» του Σισμανόγλειου Μεγάρου. Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει πολλά ‘άγνωστα’ ή και ξεχασμένα στοιχεία για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πόλης.

 https://www.youtube.com/watch?v=-x7kyyEuOXg&t=1433s

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ξεκίνημα

Φίλες και φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου "ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ της Ανατολής" Το ιστολόγιο αυτό προστίθεται στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνί...