Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Τι ζητάμε από τον ένοχο του εγκλήματος;

 


Το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών στις Δεκεμβρίου, που είναι «ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των Γενοκτονιών και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας», πραγματοποίησε εκδήλωση στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων. Στο μήνυμά του ο σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, δήλωσε ότι όλα γίνονται για τα λάφυρα και τόνισε το χρέος όλων μας να «ταρακουνήσουμε» τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής, αλλά και κάθε άλλης εθνότητας που έχει υποστεί τη φρικαλεότητα. Σ’ αυτό το στόχο ενέταξε και τη σειρά «το κόκκινο ποτάμι», που σκηνοθετεί. 

 

Συγκίνησε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Thea Halo, Αμερικανίδας ποντιακής και ασσυριακής καταγωγής. Σ’ αυτό περιέγραψε τις συνθήκες πραγματοποίησης του εγκλήματος σε βάρος των τριών χριστιανικών λαών της Ανατολής, καθώς και τον αγώνα της για την αναγνώριση των τριών Γενοκτονιών από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών Γενοκτoνoλόγων (I.A.G.S.) ενώ έκλεισε δηλώνοντας: «Στηρίζω τις ωραίες προσπάθειες του Ελληνικού Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών, που ξεκίνησε στην Κομοτηνή το 2008, στην Αθήνα το 2010 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, για να πετύχει την αναγνώριση αυτού του μεγάλου εγκλήματος από όλα τα έθνη, σε όλο τον κόσμο».


Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του Συντονιστή του Δικτύου κ. Αντώνη Παυλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της συγκρότησης και εξέλιξης του Δικτύου, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις προς υλοποίηση από το ελληνικό κοινοβούλιο, το Υπουργείο Παιδείας και τους Δήμους της χώρας. Οι προτάσεις περιλαμβάνονται και στο ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, δήλωσε την ανάγκη του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση των τριών Γενοκτονιών και ζήτησε την ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας για το Μικρασιατικό Ελληνισμό.

 

Οι δύο κύριοι ομιλητές, ο Υφυπουργός Παιδείας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς δικαίου και Βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ  κ. Άγγελος Συρίγος και ο Δρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος / Τουρκολόγος και Νομικός  κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, αρχικά αναφέρθηκαν στην έννοια της Γενοκτονίας και στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1912-1922, κατά την οποία συντελέστηκαν στυγερά εγκλήματα σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, αμάχων, πολιτών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τα εγκλήματα αυτά, ήταν σαφώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και με τα κριτήρια που ορίστηκαν μετά το 1948, σαφώς πρόκειται για ενιαία Γενοκτονία στο σύνολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με διάφορες γεωγραφικές και χρονικές υποδιαιρέσεις. Αλλιώς έγινε με τους Αρμένιους, αλλιώς στον Πόντο, αλλιώς στην Ανατολική Θράκη, αλλιώς στην Ιωνία και στη Βιθυνία, αλλά πρόκειται για μία ενιαία Γενοκτονία.

Επίσης οι ομιλητές επισήμαναν την αναδρομική ισχύ του ορισμού της νομικής έννοιας Γενοκτονία, όπως αυτός έγινε δεκτός και επικυρώθηκε στο διάστημα 1948 -1951. Η παραδοχή της αναδρομικά έχει ισχύ και φυσικά πέραν της ιστορικής και ηθικής αποκατάστασης, γεννά  και αξιώσεις αποζημίωσης κατά της Τουρκίας – παράλληλα με αυτές που οφείλει η Γερμανία από τα Ναζιστικά ολοκαυτώματα, σαν των Καλαβρύτων. Η Τουρκία όμως δεν δέχεται πως έγιναν εγκλήματα, πολύ περισσότερο Γενοκτονία.

 

Το δελτίο τύπου του Ελληνικού Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών, αναφέρει ότι «αποτελεί ηθικό, ιστορικό και νομικό καθήκον της Ελλάδας ως Πολιτείας, να επιδιώξει την εκ μέρους της Τουρκίας αναγνώριση και αποκατάσταση».

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, ότι παρά τους νόμους που ψήφισε το Ελληνικό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ενδιαφέρον της πολιτείας για την διεθνοποίηση του ζητήματος, βρίσκεται σε συμβολικό επίπεδο.

Βέβαια και οι φορείς του Ελληνισμού της Ανατολής, εάν ήταν πιο ‘τολμηροί’ θα έπρεπε να θέσουν επί τάπητος και το σύμφωνο Ανταλλαγής Πληθυσμών, το οποίο υπέγραψαν η Ελλάδα με την Τουρκία. Διότι, ναι μεν αυτό ‘επισημοποίησε’ μια ντε φάκτο κατάσταση, όμως σύμφωνα με το σύγχρονο διεθνές δίκαιο, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Με το σύμφωνο Ανταλλαγής, ουσιαστικά επισφραγίστηκε η εξόντωση των Ελλήνων της Ανατολής.

Επίσης διαβάζοντας τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα της εκδήλωσης, δεν διαβάσαμε κάποιο που να απευθύνεται προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και γενικότερα προς τους φορείς ή την κοινωνία της Τουρκίας. Παρ ό,τι ο ένοχος του εγκλήματος της γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι η πολιτική ηγεσία της χώρας, της εποχής που διαπράχθηκε το έγκλημα.

 

Κάνουμε αυτή την επισήμανση για την κοινωνία της Τουρκίας, επειδή το θέμα της εξόντωσης των Χριστιανικών λαών και η αρπαγή της περιουσίας τους, είναι ένα γεγονός που συζητείται σήμερα στην χώρα. Στο τέλος του άρθρου επισυνάπτουμε σύνδεσμο από πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα.

Είναι παραδοξότητα να μην επιδιώκουμε οι απόγονοι των θυμάτων, να θέσουμε τα αιτήματα μας προς την τουρκική πλευρά (πολιτεία και κοινωνία), ενώ τα θέτουμε προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πρόγονοι μας δεν ήταν επισκέπτες στην Ανατολή, αλλά γηγενής λαός, με όποια δικαιώματα απορρέουν από αυτή την ιδιότητα. Γι’ αυτό είναι κυρίως δική μας υπόθεση η διεκδίκηση της δικαίωσης απο την Τουρκία και όχι τόσο της ελληνικής πολιτείας. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις της χώρας έχουν άλλες ‘προτεραιότητες’ και όχι την αναγνώριση της γενοκτονίας.

 


 

Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα είναι:

- Από τη Βουλή των Ελλήνων ζητάμε να προχωρήσει στην αναγνώριση  και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, μετά τις αναγνωρίσεις των Γενοκτονιών των λοιπών χριστιανικών λαών της Ανατολής, που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, απ’ τον ίδιο θύτη, στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και τις ξεχασμένες γενοκτονίες της Ναμίμπια πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και των Ρομά κατά τη διάρκεια του 2ου  αντίστοιχα, από τον ίδιο θύτη, τη Γερμανία. Να προχωρήσει παράλληλα στην επανέκδοση του τόμου της Γενοκτονίας του Κ. Φωτιάδη, που είχε εκδώσει το 2004 και παρότι μεταφράστηκε στις 6 βασικές ξένες γλώσσες, παραμένει στα συρτάρια, στέλνοντας παράλληλα  από ένα αντίτυπο στα σχολεία της χώρας.

- Το Υπ. Παιδείας να ξεκινήσει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη διδασκαλία της ιστορίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής στα σχολεία, προχωρώντας παράλληλα στην ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος σπουδών των λαών αυτών.

- Από τους Δήμους της χώρας, που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και βρίσκονται εν δυνάμει δίπλα μας, ζητάμε την ανέγερση μνημείων των τριών Γενοκτονιών σε κεντρικά σημεία των πόλεων, για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές ότι οι λαοί είναι εδώ κι απαιτούν από εκείνους που έκαναν εγκλήματα τέτοιου μεγέθους, να λογοδοτήσουν στην ανθρωπότητα.

- Το σύνθημά μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) είναι: Μια Γενοκτονία, Μια Στρατηγική,  Ένα Μνημείο, Ένας Αγώνας, Μια Αναγνώριση.

 

Γρηγόρης Κεσίσογλου



Το άρθρο του Nevzat Onaran, μέσα από την πολιτική δράση του Οθωμανού πολιτικού Ahmet Rıza, αναφέρεται στην αρπαγή των περιουσιών των εκτοπισμένων και εξοντοθέντων Αρμενίων. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αρπαγή έγινε 'νομότυπα' με επίσημες αποφάσεις και νόμους! Κάτι παρόμοιο έγινε σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής, οι οποίοι με το σύμφωνο Ανταλλαγής, έχασαν και επίσημα την περιουσία τους.

 
 
 
 
 

 

_____________________

ΔΩΡΕΑΝ 4 μήνες

 

Εάν θέλετε να γνωρίσετε την εφημερίδα «Ανατολή», σας την προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ για 4 μήνες. Τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας) μπορείτε να τα στείλετε στην ηλ. διεύθυνση anatoli-@otenet.gr ή με μήνυμα μέσω facebookmessenger.

Τηλ. επικοινωνίας: 210.95.14.225

________________________

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας για να 'ανακαλύψετε' ειδήσεις, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άλλα που δεν θα διαβάσετε αλλού:

https://anatolinet.gr/

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ξεκίνημα

Φίλες και φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου "ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ της Ανατολής" Το ιστολόγιο αυτό προστίθεται στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνί...