Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Οι πρόσφυγες είμαστε περήφανα εγγόνια του βυζαντινού κόσμου!

 


«Τα ήθη και έθιμά μας είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στην Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης για την εκδήλωση αναβίωσης των εθίμων του Δωδεκαημέρου της Ανατολικής Ρωμυλίας».

 

 


Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων στη συνοικία της Φιλιππούπολης της Λάρισας, την οποία δημιούργησαν στις αρχές του 20ου αιώνα πρόσφυγες από την περιοχή του Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ο βουλευτής και ιστορικός ερευνητής υπογράμμισε ότι «φέτος που συμπληρώνεται έναν αιώνας από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Μικρασιατών πρέπει να θυμόμαστε ότι λίγα χρόνια πριν το 1922 ένα άλλο κομμάτι του μείζονος ελληνισμού, οι Έλληνες της Βόρειας Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς διωκόμενοι από τις πατρογονικές τους εστίες. Ωστόσο, ρίζωσαν και πρόκοψαν στην παλαιά Ελλάδα και, παρά τις δυσχέρειες, διατήρησαν τα ήθη και τις παραδόσεις που τους συνδέουν με τις ρίζες τους. Όλοι οι πρόσφυγες δικαίως είμαστε περήφανα εγγόνια του βυζαντινού κόσμου, του μείζονος ελληνισμού των ανοιχτών οριζόντων. Και τα κάλαντα της Ανατολικής Ρωμυλίας, που μας έψαλαν οι χορωδίες του Πολιτιστικού Κέντρου της ΔΕΗ και του ΜΕΣ “ΘΕΤΤΑΛΟΣ” Αβέρωφ, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της συνέχειας της Ρωμιοσύνης. Όπως και το δρώμενο “καμήλες και οι ντιβιτζίδες” δείχνει πως οι αρχαίες παραδόσεις ενσωματώθηκαν στον νέο κόσμο μετά την επικράτηση του χριστιανισμού στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που αποκαλούμε Βυζάντιο».

 


 

Ο Θεσσαλός πολιτικός παρακολούθησε τη διαδικασία της “γουρουνοχαράς” και της Παρασκευής καβουρμά και συνεχάρη τον πρόεδρο της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης κ. Σιδέρη Δελαρούδη και τους εθελοντές που εργάστηκαν για την αναβίωση των εθίμων, όπως και τα μέλη των χορωδιών που καθήλωσαν τους παρεβρισκόμενους με τα μοναδικά κάλαντα και τα τραγούδια από την αλησμόνητη πατρίδα της Ανατολικής Ρωμυλίας.

 

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: 33 Χρόνια Ταυτισμένη με την Πολίτικη Ρωμηοσύνη

Την πρόσφατη ιστορία και τα σημαντικά γεγονότα  που καθόρισαν την Πολίτικη Ρωμηοσύνη, όπως αυτά καταγράφηκαν στις σελίδες της «Ανατολής» παρουσιάζει ο Γρηγόρης Κεσίσογλου, στην διάλεξη – προβολή, στο πλαίσιο της σειράς «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» του Σισμανόγλειου Μεγάρου. Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει πολλά ‘άγνωστα’ ή και ξεχασμένα στοιχεία για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πόλης.

https://www.youtube.com/watch?v=-x7kyyEuOXg&t=1433s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ξεκίνημα

Φίλες και φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου "ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ της Ανατολής" Το ιστολόγιο αυτό προστίθεται στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνί...